Ashwagandha

Ashwagandha czyli indyjski żeń-szeń to roślina, której właściwości lecznicze wykorzystuje się już od dawna w medycynie niekonwencjonalnej. W lecznictwie zastosowanie znalazły owoce oraz korzeń tej rośliny. Poprawia siły witalne, wspomaga pracę umysłu oraz wzmacnia organizm. O pozytywnych skutkach działania tej rośliny można by mówić w nieskończoność.

Witania ospała, bo tak nazywa się ta roślina, zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje właściwości lecznicze. W medycynie znalazła zastosowanie jako środek na wiele chorób, takich jak np. gruźlica, zapalenie oskrzeli, bielactwo, przewlekłe choroby wątroby, artretyzm, zaburzenia snu, bóle kręgosłupa oraz wiele innych.

Ashwagandha – skład

Głównym składnikiem tej rośliny są witanolidy, czyli substancje aktywne. Udowodniono, że posiadają one właściwości przeciwbakteryjne oraz antynowotworowe. W korzeniu znajdują się związki z grupy glikowitanolidów. Działają one silnie antyoksydacyjnie i odtruwająco. Dzięki nim roślina zawdzięcza działanie antydepresyjne i przeciwstresowe.

Ashwagandha – stosowanie

Na rynku obecnie możemy znaleźć tę roślinę w dwóch formach – suchego ekstraktu oraz tabletek. Zalecana dawka formy suchej to ok 500mg na dzień, zaś w przypadku tabletek – 1 lub 2 kapsułki dziennie przed posiłkiem.

Ashwagandha walczy z nowotworem

Ze wstępnych badań wynika, że witanolidy zawarte w tej roślinie przyczyniają się do zahamowania rozwoju wielu rodzajów nowotworów, takich jak: rak piersi, płuc, trzustki, jelita grubego.

Ashwagandha na niepłodność

Roślina ta jest świetnym lekarstwem na niepłodność u mężczyzn. Naukowcy udowodnili, że zwiększa liczbę plemników oraz ich ruchliwość.

Ashwagandha chroni układ sercowo-naczyniowy

Witanolidy oraz flawonoidy zawarte w tej roślinie mają silne działanie antyoksydacyjne i przyczyniają się do redukcji nadmiaru wolnych rodników. Te właściwości znacznie wspomagają czynność serca oraz stabilizują ciśnienie tętnicze.

Ashwagandha – skutki uboczne

Do tej pory naukowcy nie wykazali żadnych skutków ubocznych wynikających ze stosowania tej rośliny. Jedynym przeciwskazaniem do spożycia jest ciąża.

Podsumowanie

Wiemy już jak bardzo zdrowa jest Ashwagandha, dlatego w kilku punktach omówimy jeszcze najważniejsze pozytywne skutki działania tej rośliny.

  • Redukuje poziom stresu
  • Wspiera pracę serca i zdrowia naczyń krwionośnych
  • Wspomaga walkę z rakiem
  • Zwiększa poziom energii oraz witalności
  • Poprawia nastrój

Z racji tego, że nie ma żadnych skutków ubocznych każdy może spróbować tej rośliny i sprawdzić, jakie pozytywne skutki ona przynosi.

Dlaczego warto jeść szpinak?
Ekologia a menstruacja – poznajcie kubeczki menstruacyjne

1 Comment

LEAVE A COMMENT

FEEDBACK

Przeczytaj poprzedni wpis:
dlaczego warto jeść szpinak
Dlaczego warto jeść szpinak?

Szpinak większości z nas kojarzy się z niezbyt smaczną papką w kolorze zielonym. W dzisiejszych czasach zyskuje coraz większą popularność...

Zamknij