dlaczego warto jeść szpinak

Szpinak większości z nas kojarzy się z niezbyt smaczną papką w kolorze zielonym. W dzisiejszych czasach zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje niesamowite właściwości. Jedzenie szpinaku już nie jest męczące i nudne, gdyż odpowiednio przyrządzony jest bardzo dobry.

Pochodzenie szpinaku

Szpinak pochodzi z terenów dawnej Persji, gdzie uprawiany był już 2 tysiące lat temu. Do Europy został sprowadzony w okolicach XIV wieku.

Dlaczego warto jeść szpinak?

Liście szpinaku to bomba witaminowa. Zawiera spore ilości takich witamin jak K, C, B, E, PP oraz minerałów: wapń, magnez, fosfor, żelazo, miedź, potas, jod, cynk, mangan. Uzupełniając swoją dietę w szpinak zadbamy o swój organizm na każdej możliwej płaszczyźnie.

Właściwości odżywcze i lecznicze szpinaku

  • Wspomaga pamięć oraz koncentrację
  • Obniża ciśnienie tętnicze
  • Wspomaga wzrok
  • Zapobiega stanom depresyjnym
  • Znacznie zwiększa odporność
  • Reguluje poziom cholesterolu
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu
  • Wspomaga działanie układu nerwowego

Na co uważać jedząc szpinak?

Niestety szpinak ma jedną wadę, a mianowicie kwas szczawiowy. Szczawiany wpływają odwapniająco na nasz organizm. Ich nadmiar może przyczynić się do powstania kamienicy szczawiowo-nerkowej. Kwas szczawiowy wpływa również negatywnie na przyswajanie innych pierwiastków, jest więc substancją antyodżywczą.

Osoby chorujące na kamienice nerkową oraz cierpiące na reumatyzm, artretyzm czy nadkwaśność organizmu powinny całkowicie odpuścić jedzenie szpinaku.

Popularne dania ze szpinakiem

Najpopularniejszą formą przygotowania szpinaku są posiekane wcześniej liście uduszone na czosnku i cebuli, doprawione pieprzem i solą oraz zalane jogurtem naturalnym lub śmietaną. Ze szpinakiem podanym w tej formie świetnie komponują się różnego rodzaju sery, np. sery pleśniowe, feta lub twaróg. Danie możemy zjeść w ten sposób, albo jako dodatek do mięsa czy naleśników.

Ciekawostki o szpinaku

  1. Szpinak był ulubionym posiłkiem głównego bohatera bajki animowanej o tytule Gdy potrzebował on nagłego przypływu energii i siły jadł puszkę szpinaku.
  2. Nazwa bierze się prawdopodobnie z perskiego słowa aspanakh, które oznacza zieloną dłoń.
  3. Najwięksi producenci szpinaku na świecie to Stany Zjednoczone, Chiny, Turcja, Japonia i Francja.
Jak zwiększyć wydajność mózgu?
Ashwagandha - leczniczy żeń-szeń

FEEDBACK

Przeczytaj poprzedni wpis:
jak zwiększyć wydajność mózgu
Jak zwiększyć wydajność mózgu?

Mózg to najważniejszy organ naszego ciała. Naukowcy do tej pory nie zbadali wszystkich możliwości mózgu. Działa na zasadzie komputera, i...

Zamknij