Orzechy – magia w łupinach nasion
Orzechy to prawdziwe superfood. A superfood to żywność odznaczająca się cennymi dla nas właściwościami. Poznajmy orzechy i ich rodzaje.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie kryją kwas Omega-3 regulujący cholesterol. Ponadto wykazują właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze.
Orzechy pekan
Orzechy pekan kryją cynk wzmacniający odporność. Ponadto zawierają witaminy z grupy B wzmacniające kości i mięśnie.
Orzechy laskowe
Orzechy laskowe kryją potas regulujący ciśnienie krwi. Ponadto zawierają oraz wapń i fosfor wzmacniające kości.
Orzechy makadamia
Orzechy makadamia kryją kwasy tłuszczowe regulujące poziom cholesterolu chroniąc przed miażdżycą oraz zawałami serca i udarami mózgu, a także regulujące wchłanianie glukozy we krwi chroniąc przed cukrzycą.
Orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca kryją kwasy tłuszczowe dbające o właściwy poziom cholesterolu. Ponadto zawierają antyoksydanty likwidujące szkodliwe dla zdrowia i urody wolne rodniki.
Orzechy arachidowe
Orzechy arachidowe kryją witaminy z grupy B dodające sił fizycznych i psychicznych. Ponadto zawierają witaminę D dodającą lepszego samopoczucia i ochronę przed nowotworami.
Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie kryją selen poprawiający męską płodność selen. Ponadto zawierają antyoksydanty chroniące przed nowotworami
Orzechy pistacjowe
Orzechy pistacjowe kryją kwasy tłuszczowe podwyższające cholesterol HDL i obniżające cholesterol LDL. Ponadto zawierają żelazo zapobiegające anemii oraz witaminę A poprawiające działanie narządów zmysłów.
Orzechy migdałowe
Orzechy migdałowe kryją błonnik wspomagający odchudzanie. Ponadto zawiera witaminę E poprawiającą kondycję skóry i włosów.
Orzechy piniowe
Orzechy piniowe kryją magnez rzutujący na lepszy stan fizyczny i psychiczny. Ponadto zawierają cynk zwalczający stany zapalne, w tym katar i kaszel.